StrongMom

SPORTEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP EN NA DE BEVALLING.

We zijn een nieuw programma gestart samen met Merel Stokman van Bevallen & door. Na je zwangerschap wil je zo snel mogelijk weer fit zijn, maar ook tijdens de zwangerschap zo lang mogelijk op een verantwoorde manier door kunnen sporten. Elk lichaam doorloop de zwangerschap en het herstel heel verschillend. Het hoeft niet altijd wat te zeggen of je van tevoren wel of niet hebt gesport. Door middel van deze samenwerking kunnen wij je op de meest verantwoorde manier laten sporten die bij jouw situatie past en hebben wij middels deze samenwerking alle kennis in huis om jou zo verantwoord mogelijk fit te houden of fit te krijgen.

Maar er is niet alleen winst te behalen rondom je zwangerschap. Veel vrouwen ervaren ook nog maanden of jaren na hun bevalling klachten, zoals urineverlies, bekkenklachten, of pijn in onderrug. Ook dan is er middels dit programma nog zeker winst te behalen.

WELKE MOGELIJKHEDEN ZIJN ER?

Strongmom bestaat uit een 8 weken programma, waarin je uitleg krijgt over bekkendbodem, ademhaling, hoe je je buikspieren moet gebruiken, hoe je op een verantwoorde manier kunt sporten tijdens en na je zwangerschap.

Daarnaast hebben we een doorlopende StrongMom les. Deze is wekelijks op donderdagavond voor vrouwen die het basisprogramma al een keer gevolgd hebben, of al onder behandeling zijn (geweest) van een bekkenfysiotherapeut. In  deze lessen wordt de nadruk gehouden op het versterken van de Core, met daarnaast op een verantwoorde manier werken aan kracht en conditie op je eigen niveau.

Als je tijdens je zwangerschap of na je bevalling wilt sporten en niet weet waar je rekening mee moet houden, kunnen er blijvende lichamelijke klachten ontstaan. Gemiddeld één op de vier volwassen vrouwen heeft last van klachten aan de bekkenbodem, zoals ongewild urineverlies tijdens inspanning en drie op de tien vrouwen houdt na de eerste zwangerschap een lichte diastase (wijking van de buikspieren). Bij meerdere zwangerschappen neemt de kans op een diastase toe. Een verzakking of prolaps is ook een nare klacht die kan ontstaan door verkeerd trainen. Een veel gestelde vraag is dan ook, hoe kan ik sporten met een verzakking?

Om dit te voorkomen hebben je buikspieren en bekkenbodemspieren tijdens en na de zwangerschap extra aandacht nodig. Als je buikspieren na de bevalling nog niet hersteld zijn of je bekkenbodemspieren nog niet sterk genoeg zijn is het van belang daar éérst aan te werken. Tijdens de trainingen van het Strongmom Programma wordt hier door middel van verschillende oefeningen aandacht aan besteed.
Het doel van de trainingen is om fit te blijven tijdens je zwangerschap en je na de bevalling klaar te stomen om (weer) deel te nemen aan reguliere trainingsprogramma’s. Daarnaast laten we je kennismaken met CrossFit. Je hebt na afloop een goede basis opgebouwd op het gebied van kracht en uithoudingsvermogen en je weet waar je op moeten letten tijdens het sporten. Zo beheers je een goede ademhaling, co-contractie spierkorset en heb je een goed bewegingspatroon.

WAT HOUDT HET IN?

Het trainingsprogramma richt zich op het opbouwen van kracht en uithoudingsvermogen. We starten met uitleg over houding, diastase en bewegingspatronen. Ook bespreken we de zwangerschap en bevalling en de gevolgen die je daar van kunt ondervinden. We bekijken wat jouw sterke en zwakke kanten zijn en waar je meer aandacht aan kunt geven.
Tijdens de trainingen werken we aan een sterke core, het versterken van grote spiergroepen en de bekkenbodemspieren. Dit alles door middel van functionele bewegingen. Ook maak je elke week kennis met CrossFit fundamental movements zoals air squat, front squat, shoulder press en deadlift.

Wil je meer informatie over dit programma?
Neem dan contact met ons op! 

in samenwerking met bekkenfysiotherapeut, Merel Stokman, bij Fysio-Specialist